Bark River VS Fällkniven – kampen!

För ett tag sedan så utlovade jag ett head-to-head test mellan Fällkniven S1xb och Bark River Bravo 1.25 Spear Point och nu är det dags att presentera resultatet av denna head-to-head. Låt mig börja att förklara vad testet går ut på, vilket är väldigt enkelt för dom som följer min blogg. Testet går ut på att jag jämför knivarnas egenskaper mot varandra och utser en vinnare i flera olika, men vanliga, moment. Den kniv som vinner flest moment är den som utses till den ultimata vinnaren i denna head-to-head.

Dom moment som jag valt i detta test är:

 • Design och Material
 • Ergonomi
 • Prisvärdhet och andrahandsvärde
 • Vedklyvning
 • Huggning
 • Täljning
 • Matberedning
 • Göra upp eld
 • Underhåll och vård
 • Garantier och service

Jag förkortar namnen på knivarna så att jag inte behöver skriva i onödan. Bravo och S1xb. Ni förstår säkert.

Design & Material
När man tittar på bägge knivarna bredvid varandra så är det svårt att tro att båda två tillhör den absoluta toppen i näringskedjan när man pratar om knivar. Dom skiljer sig åt radikalt eftersom tanken i konstruktionen baseras på olika infallsvinklar. S1xb är menad att vara en simpel, genomtänkt och hållbar överlevnadskniv. Den är anpassad för militär användning och den enda lyx den har är där av praktiska anledningar, ingenting annat. Gummi, plast och laminerat stål. Alla material är utvalda för att det är dom bästa som finns för just denna kategori av knivar. Detta är inte heller en kniv som hittats på av en slump, det rör sig om många år av utveckling och förfining att få till designen. Otroligt genomtänkt och logisk kniv.

När man tittar närmare på Bark River Bravo 1.25 så märker man snabbt att den är anpassad för jägare, friluftsliv och samtidigt är designad för att vara vacker. Avancerat kolstål i partikel konstruktion (3V), handgjort canvas micarta handtag med runda konturer och polerade nitar. Läderslidan är detaljerad, väl designad, funktionell och tillverkas för hand på samma fabrik som knivarna. Det är tydligt att Bark River ville göra en personlig kniv som inte bara fungerar till dom flesta förekommande moment i skog och jakt, dom ville att den skulle göra allt detta medan den ser vacker ut. Även Bark River Bravo-serien har utvecklats i många år och togs ursprungligen fram för militärt bruk, trots dess vackra utseende. Värt att nämna är att alla Bark River knivar finns i nästan oändligt varierande material, vissa är sanslöst vackra.

Det bägge knivarna har gemensamt är att dom har absolut högsta kvalité, vilket gör att det är svårt att utse en egentlig vinnare. Trots att plast och gummi slåss mot micarta och läder. Det är när man går in på dom jättesmå detaljerna som knivarna börjar skilja sig. Vi pratar då detaljer som troligen inte spelar någon roll för dom flesta, men på den nivån pratar vi.

Jag utser Bark River Bravo 1.25 Spear Point till vinnare i denna kategori. Orsaken är det genuina hantverket bakom kniven, samt materialvalen som är mer tilltalande. Men vi pratar inte om en klar vinnare, vi pratar om absolut hårfin marginal. Personer som är mer inne på överlevnad än Bushcraft skulle nog välja en S1xb som vinnare istället.

Ergonomi
Ett väldigt viktigt moment jag alltid testar är ergonomin i en kniv. Med ergonomi menar jag inte bara hur kniven ligger i handen, utan även balans, grepp och hur kniven hänger i bältet. Ju mindre en kniv känns när man bär den, desto bättre ergonomi har den. Det är viktigt att den inte känns jobbig att använda under långa perioder, eftersom vi i grund och botten pratar om ett verktyg som är tänkt att jobbas med, inte något som ska ligga i monter och se fin ut.

Det som gör valet enkelt beror på att S1xb har ett väldigt vasst och tunt handtag. Om det gällde att använda kniven med handskar på så hade S1xb vunnit, utan problem. Den erbjuder betydligt bättre grepp med handskar på. Om man inte har handskar, vilket jag ofta inte har, så nöter den hårt i händerna redan efter några minuter.

Bägge knivarna erbjuder i övrigt väldigt bra balans och känns bra att ha i bältet när man vandrar i skogen. Bravo 1.25 är aningen mindre slängig och känns faktiskt så lite att man glömmer att man har med kniven ibland, vilket är ett väldigt bra betyg. Jag tror att det beror på att Bark River kniven är lite lättare. Om man fäster nedre kant runt benet på Fällkniven S1xb så ligger den också bra, men känns inte lika stabil i bältet som Bark River kniven.

Jag utser även här Bark River Bravo 1.25 SP till vinnare. Orsaken är att den känns mer ergonomiskt utformad i handtaget. Den är fylligare och ligger väldigt lätt i handen utan att den för den delen känns osäker att använda.

Även här pratar vi små marginaler. Ingen av knivarna är obekväm att bära.

Prisvärdhet & Andrahandsvärde
Om vi tittar på prisvärdhet så erbjuder Bark River mer för pengarna, utan tvekan. Orsaken till detta är att Fällkniven i grund och botten har betydligt dyrare stål i sina knivar, vilket drar upp priserna, mycket. Samtidigt är material i handtag och slida betydligt billigare på Fällknivens knivar, så du betalar betydligt mer för mindre i slutänden.

Alla Fällknivens knivar, liksom Bark River knivarna, är hand-slipade och erbjuder utsökt kvalité. Fällknivens laminerade stål är inget superstål, utan är ett traditionellt laminerat stål med mjukare yttre stål och en hårdare kärna/egg. Priserna går upp eftersom stålet kostar mer att producera, samt att frakta från Japan till Sverige, men säkert även på grund av övriga kostnader som beror på att stålet kommer från just Japan. Det är lite oklart hur stora marginaler som Fällkniven har på sina knivar, men priserna är väldigt höga.

Bark River knivarna tillverkas av avancerat kolstål (3V super-pulver-stål) från Crucible, vilket är ett Amerikanskt företag. Inga importkostnader, lätt tillgänglighet. Detta gör att knivarna faktiskt blir billigare att tillverka, trots att dom använder dyrare komponenter i handtag och slidor samt att dom tillverkas för hand. Hur tokigt är inte det.

Visst betalar vi en importkostnad för att köpa en Bark River kniv i Sverige, men priserna är samtidigt korrigerade så att vi egentligen inte betalar mer för knivarna i slutänden. En kniv som kostar 270 dollar i USA kostar ungefär 2500-2800 kr i Sverige, vilket är vad man får räkna med om man översätter i princip vad som helst från dollar till Svenska kronor. Helt överkomligt och rimligt på alla sätt.

När det gäller andrahandsvärdet så är en Bark River kniv mer eftertraktad och det är enklare att sälja en sådan, då många samlar på dessa knivar. Däremot är det svårare att köpa en Bark River kniv, vilket gör att marknaden inte är lika stor som för Fällknivens knivar. Den breda massan av knivanvändare har inte ens hört talas om Bark River (jag har kollat med flera kniv-intresserade) vilket gör att det kan bli svårt att sälja den till rätt pris, om man inte har rätt köpare i andra änden.

Totalt sett så vinner dock Bark River Bravo 1.25 SP dessa moment också. Du kan generellt sälja en Bark River kniv för mer än en Fällkniven kniv, samtidigt som du faktiskt kan köpa en Bark River kniv för mindre än en Fällkniven kniv till att börja med. Det är väldigt ovanligt att man kan sälja en Fällkniven kniv för mer än man köpte den för, något jag misstänker är troligt att man kan göra med en Bark River kniv.

Rent praktiskt
När det gäller vedklyvning och många andra praktiska moment så är det dock inte lika lätt att utse en vinnare. Fällkniven S1xb är lika grovhuggen som genomtänkt och erbjuder legendarisk prestanda. Bravo 1.25 SP är dock inte långt efter i dom flesta momenten och ger faktiskt S1xb en värdig kamp.

 • Vedklyvning
  När det gäller att klyva ved så tar Fällkniven S1xb hem vinsten. Den har en geometri som gör att ved ”poppar” isär enklare. Bladet är mer kil-format, vilket i sin tur gör att det blir större spänning i ved vid just klyvning. Man behöver därför inte arbeta lika hårt för att klyva ved som är seg och tjock. Marginalerna är minimala, men den konvexa slipningen på Bravo 1.25 är aningen sämre i detta fall.
 • Huggning
  S1xb vinner detta moment då den framförallt är tyngre. Ingen av knivarna är idealisk att hugga med, men S1xb gör det trots allt bättre än Bravo 1.25. Då jag oftast utför detta moment med handskar på så påverkas jag inte av det taggiga handtaget på S1xb och det ger därför betydligt bättre grepp än på Bravo 1.25.
 • Tälja
  Bravo 1.25 är trevligare att tälja med, på grund av handtagets utformning. Den är dock lite svårare att hålla vinkeln och djupet med vid täljning. Rent prestandamässigt så är S1xb lättare att tälja med och kräver inte lika mycket koncentration, dock drar handtaget ned poängen eftersom jag sällan har handskar på mig när jag täljer. Det blir helt enkelt oavgjort i detta moment.
 • Matberedning
  Bravo 1.25 har en full konvex form på bladet och skär således betydligt bättre än den mer kil-formade geometrin på S1xb. Faktiskt så blev jag lite imponerad över hur smidig Bark River kniven var i detta moment, trots nästan lika tjocka blad. Bravo 1.25 tar hem vinsten i detta moment, trots att ingen av knivarna är någon direkt kock-kniv.
 • Göra upp eld
  Även här är Bravo 1.25 en klar vinnare. Den har skarpare rygg och erbjuder hårdare stål, vilket gör att den inte riskerar att skadas av ett tändstål. Jag hade även lättare att göra tunna fjäderstickor med Bravo 1.25, trots att det krävdes lite träning innan jag fick in rätt teknik. Fällkniven motsätter sig att man använder eldstål på deras knivar då stålet kan ta skada, vilket jag respekterar då det kommer från tillverkaren själv.

Underhåll & vård
Bägge knivarna har handtag i okänsligt material. Fällkniven S1xb är dock den mest okänsliga och erbjuder möjlighet att byta ut handtagssidorna om dom blir skadade, vilket är smidigt och smart. Det är också enkelt och framförallt billigt att köpa nya slidor till Fällknivens knivar. När man tittar på just slidorna så är det också klart att Fällkniven S1xb är den mest underhållsfria av dom båda.

S1xb är enklare att slipa, men håller samtidigt inte skärpan lika bra som Bravo 1.25. Dock håller den skärpan väldigt bra ändå och skillnaden är väldigt marginell på det stora hela. Det laminerade CoS stålet i S1xb är rostfritt och således underhållsfritt, men det är inte stålet på Bark River Bravo 1.25. Den har CPM-3V stål vilket faktiskt är ett icke rostfritt kolstål. Den avancerade partikel-sammansättningen gör dock att den inte är lika känslig som traditionellt kolstål, men ändå behöver den omtanke i blöta miljöer.

I detta moment så är Fällkniven S1xb vinnare. Det är tydligt att den utvecklats för att klara allt som den kan tänkas få utstå i en överlevnads-situation, under lång tid.

Garantier och service
En viktig del i att äga en högpresterande kniv för mycket pengar är att man får hjälp om något oförutsett händer. Fällkniven har alltid 10 års garanti på deras knivar, förutom vissa som säljs som ”premiumpaket” för en högre summa. Dessa har livstids garanti. Fällkniven är ett Svenskt företag, vilket gör processen enkel om något går fel. Personligen har jag fabriken ”runt hörnet” och kan enkelt åka förbi med en kniv om jag behöver hjälp, vilket är smidigt.

Bark River erbjuder livstids garanti på alla sina knivar, dom har även retur-lösningar i hela världen och erbjuder allt från att restaurera handtag till att slipa upp kniven igen om detta skulle behövas. Jag har faktiskt varit i kontakt med Bark River angående garantier och liknande, vilket var en trevlig upplevelse. Dom gjorde klart i att dom står 100% bakom sina knivar och vad man än har för problem så är det bara att höra av sig. Även om man råkat bryta av sin kniv på mitten, vilket sällan beror på kniven, så är det bara att skicka ett mail så löser det sig.

Om vi tittar på knivar som Bravo 1.25 och S1xb så förstår nog dom flesta att 10 år inte är någon lång tid. Jag har flera knivar som jag ”köpte nyss” som börjar närma sig 10 år. Med detta i åtanke så går denna poäng till Bark River som faktiskt inte har något ”bäst före datum” på sina knivar. Fällkniven erbjuder livstids garanti på vissa av sina knivar, men då måste man också betala extra för detta.

Då jag inte behövt nyttja dessa garantier ännu på någon av knivarna så kan jag bara utgå från deras policys. Det kan mycket väl visa sig att Bark River inte lever upp till sina åtaganden, eller vice versa.

Slutord och betyg
När det gäller head-to-head jämförelser så är det oftast enklare att utse en klar vinnare än detta. Bägge knivarna är fantastiska och i ärlighetens namn så kan man vara 100% nöjd med vilken av dessa man än väljer. Vi pratar dock high-end knivar som kostar en hel del pengar att köpa, vilket gör att man som konsument alltid strävar att få det mesta för sina pengar.

Det som är viktigt att poängtera är att jag utgått från mitt behov och mina användningsområden när jag gjort min bedömning. Om man är lite mer av en ”överlevare” ute i skogen så får nog S1xb några fler poäng än Bravo 1.25.

När det gäller praktisk användning så är knivarna likvärdiga och erbjuder enbart marginella skillnader mellan varandra. Det är omöjligt att utse en vinnare baserat på dom praktiska egenskaperna. Det är inte heller lätt att utse en vinnare baserat på material, då bägge är genomtänka och har olika filosofi bakom sig, vilket gör att bägge är vinnare, fast på olika sätt. En är lättare att slipa, men håller skärpan sämre. Den andra är svårare att slipa men håller skärpan bättre. Vågskålen tippar varken hit eller dit.

Det är faktiskt inte före man tittar på den ekonomiska biten som en klar skillnad mellan bägge knivarna uppenbarar sig.

Fällkniven S1xb är en masstillverkad och till största del maskintillverkad kniv, dom finns alltid i lager och säljs i princip överallt där knivar säljs. Bark River knivarna är handgjorda, semi-custom knivar i exklusivt material som är riktigt svåra att få tag på. Alla knivar som tillverkas är redan sålda, oftast långt innan dom ens existerar. Endast några få procent av deras knivar går ut till Europa och det är ovanligt att se dessa till salu i butiker i Sverige överhuvudtaget.

När man lägger bägge på bordet framför sig och kisar riktigt mycket så är det fortfarande väldigt svårt att förstå varför Fällkniven S1xb kostar 23% mer än Bark River Bravo 1.25 SP. Fällkniven S1xb är Svensk, har 10 års garanti och finns till salu överallt. Bark River kniven är importerad, semi-custom och har livstids garanti. Sistnämnda är fortfarande billigare att köpa… Får ni ihop det? Det får inte jag.

Vinnaren i mitt stora head-to-head, på ekonomisk knock-out, är Bark River Bravo 1.25 Spear Point. Det är med liten men ändå betydande marginal som den kammar hem vinsten och faktiskt även går upp i absolut topp på min lista över Bushcrafting knivar jag testat i dags datum.

Många blev lite förvånade över att jag först la ut min Bark River Bravo 1.25 till salu, sedan sålde jag min Fällkniven S1xb strax efteråt. Detta har ingenting med denna head-to-head att göra. Jag kan inte ha flera knivar som fyller exakt samma funktioner, då slutar det med att en blir liggande i en låda. Jag valde att behålla Bark River kniven, mest för att jag vill få mer erfarenhet att använda den. Fällkniven S1xb har jag ju redan testat under en lång tid och vet exakt hur den presterar, vilket gjorde att den fick åka till en ny ägare. Så enkelt är det.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.