motivational quotes

”Angående Jämförelselistan?”🔥

Något som ständigt kommer upp i diskussioner, främst med tillverkare, är min jämförelselista. För dig som inte varit och tittat på listan så kan jag snabbt förklara att det är en lista med olika knivar och verktyg som jag testat via mitt standardiserade test. Varje test mynnar ut i ett resultat i form av en siffra mellan 1-10. I slutänden så blir snittet uträknat och kniven eller verktyget får en slutgiltig snittpoäng.

Allt detta missförstås ofta av, främst tillverkare, som tycker att jag inte har rätt i min bedömning och att deras kniv förtjänar högre snittpoäng. Vilket bara känns pinsamt och jobbigt för mig att behöva motivera. Men samtidigt är det nästan uteslutande missförstånd som leder till att dom hör av sig till att börja med, vilket jag faktiskt har en del av.

Jag har fått in ytterligare ett ”klagomål” från en tillverkare som anser att deras kniv borde bedömas annorlunda jämfört med andra tillverkare och att deras ”snittpoäng” inte är rimligt. Låt oss kalla denna tillverkare för ”Peter” för att göra det lätt. ”Peter” hade i ett långt brev förklarat att dom inte vill att jag testar deras knivar om dom ska bedömas som ”sämre” i förhållande till tillverkare X.

”Peter” var verkligen upprörd att deras tekniskt överlägsna kniv ens kunde jämföras med andra och ”billigare” knivar från ”sämre” tillverkare. Vilket förstås är rätt så humoristiskt, om tonen hade varit annorlunda. Men i detta fall så kändes det bara otroligt pinsamt att läsa.

Jag känner att jag måste förklara min jämförelselista närmare, trots att jag är övertygad om att jag gjort detta tidigare.

Snitt är inte ett betyg i sig
99,9% av dom som hör av sig är upprörda över att dom har fått längre poäng än någon annan ”på sista raden”, där snittet räknas ut. ”Vår kniv är bättre än X”, men det är inte riktigt det som kalkylen går ut på.

Visst kan ett högt snittpoäng visa en högre flexibilitet i en knivs egenskaper inom mina nio (9) olika Bushcraft testområden (vilket denna tillverkares kniv är inom) men samtidigt så kan en kniv vara otroligt bra på vissa saker och dålig på andra, vilket ändå mynnar ut i ett högt snittpoäng och förstör således den tankegången.

Om en kniv har 2 på att hugga, 10 på att tälja medan en annan har 10 på att hugga och 2 på att tälja, så blir det ju samma snitt på bägge, trots otroligt annorlunda egenskaper.

Om vi tittar på tre olika knivar, inom Bushcraft genren, som alla har samma snittpoäng i min lista (i skrivande stund, jag återkommer till detta) så ser vi också att dom inte har samma poäng på samma moment i testerna.

NamnKlyvaHuggaTäljaMatb.EldSkärpaSlipaErg.Prisv.Poäng
Bark River Bravo EDC631089109998,1
Casström Lars Fält86,578999978,1
Victorinox Venture Pro648,51010810978,1

Samtliga knivar har egenskaper som skiljer dom åt. Exempelvis har Bravo EDC från Bark River betydligt bättre skärpa än Venture Pro, vilket mynnar ut i bättre stål och potentiellt även bättre geometri på eggen. Att sedan likställa dom båda knivarna baserat på snittpoängen är ju förstås helt fel. Dom är helt olika med olika egenskaper där dom både är bättre och sämre.

Det ”Peter” och många tillverkare som hör av sig till mig med klagomål inte förstått är att deras kniv kanske är otroligt bra på vissa moment, men inte lika bra lämpad för andra moment, vilket ger dom ett lägre snittbetyg än andra knivar.

Det är också detta som är det ”genialiska” med min jämförelselista. Om du som användare är ute efter en kniv med exakt dom egenskaper som en viss kniv har, så är det otroligt lätt att hitta i min jämförelselista, även om den har ett lågt snittpoäng.

En huggare, exempelvis Silky Nata 240, är otroligt bra att hugga och klyva med, men lider på andra saker som att tälja och matberedning. Om du däremot är ute efter en huggare så är det ju en perfekt matchning, även om den har lägre snittpoäng. Jag vet inte riktigt hur jag kan vara mer förklarande med detta.

Något som jag kommer att förändra
Jag satt för ett tag sedan och funderade över om jag överhuvudtaget skulle ha kvar snittpoängen i min lista. Den fyller egentligen ingen funktion om man är på jakt efter en specifik och bra anpassad kniv för ens behov. Att en kniv är på första plats enligt denna egenskap är ingenting annat än en missvisande rankning som många får om bakfoten. En kvarleva från ett gammalt system där jag ville rangordna knivarna i någon sorts ordning. Med den nya designen på listan så kan man ju bara välja vilken egenskap som man är ute efter allra helst och få allt serverat i ”rätt ordning” på en gång, något som inte gick förut.

Jag kommer därför att plocka bort snittpoängen och försöka hitta på något annat där istället. Något som kommer att ske inom snar framtid, så att jag slipper brev från upprörda tillverkare som anser att deras knivar är bättre än andras, samt att dom förtjänar ett högre snittbetyg. 😅

Jag hoppas dock att detta inlägg förklarade lite närmare hur mitt system fungerar och hur jämförelselistan är tänkt att tolkas. Jag förstår samtidigt att ”Peter” och många andra blir upprörda när det ser ut som att deras kniv är ”sämre” än någon annans baserat på dessa snittpoäng. Men det är förstås inte det som det handlar om, vilket jag hoppas jag nu slippa förklara igen. (Jag hänvisar bara till detta inlägg) 🫶

”I skrivande stund”
Jag nämnde ovan att den genomsnittliga poängen mellan dom tre knivarna ovanför är lika ”i skrivande stund”. Med detta menar jag att min jämförelselista är ett ”levande dokument” där poängen kan ändras om listan måste anpassas efter förändrade förhållanden, vilket jag förstås måste förklara närmare.

Om jag exempelvis anser att en kniv är den bästa jag testat inom ett visst moment så får den 10 poäng. Om nästa kniv jag testar visar sig vara ännu bättre, så får inte den kniven 11 poäng, naturligtvis. Jag måste då anpassa listan och sänka betyget för alla andra knivar i listan för att motsvara skillnaden mellan den bästa och sämsta hela tiden.

Det här har inte varit uppskattat hos tillverkare som använt mina tester i sin marknadsföring, då dom fått bra betyg vilket sedan gått ned efter några månader. Jag förstår helt och fullt att det inte ser bra ut när man säger ”högsta betyg” på sin hemsida, och refererar till ett test där man inte längre har högst betyg.

Det är förstås beklagligt att det tolkas som att jag ogillar deras knivar, eller försöker ”bestraffa” dom på något sätt, vilket faktiskt har skett på riktigt. Det har aldrig någonsin varit min avsikt att få någon tillverkare att känna detta. Samtidigt är det i alla fall i mitt huvud det mest logiska att göra med min lista, som jag vet uppskattas och besöks av mer än 100.000 personer varje år.

10 är bäst, men om bäst inte är bäst längre, då är det inte 10. Eller hur? Visst har jag rätt?

Slutligen
Jag förstår att vissa tillverkare försöker ”bestraffa” mig tillbaka då dom anser att jag behandlar deras knivar illa och ger dom ett betyg som dom inte håller med om. Det är just därför jag främst fokuserar på att köpa mina egna knivar och inte vill bli köpt att säga saker jag inte menar.

Det är helt fritt för en tillverkare att skicka knivar till mig för testning enligt mitt standard test. Jag skulle förstås vara otroligt tacksam för detta. Men att begära att jag ska skriva positiva saker på grund av att dom gett mig en kniv för ”dyra pengar” är totalt orimligt och något som jag inte håller med om. Mina åsikter går inte att köpa och om en sådan sak skulle ha någon som helst påverkan på mig så är det inte till det positiva för företaget i fråga.

Bara så att ni vet.

Jag kan avslöja att detta specifika fall, där jag haft diskussioner med ”Peter” rörande deras knivar, så var det mer en ”om du ändrar så att *** får lägre betyg än oss så kan vi skicka knivar till dig för testning”. Vilket också gör att jag offentliggör mina tankar runt sådana förslag i detta inlägg.

I detta fall så undviker jag att nämna vem ”Peter” är, eller vilket företag det handlar om. Jag tycker helt enkelt det är för pinsamt att skriva ut företagets namn och tror att dom föredrar att jag inte gör det heller. Jag gissar att många tar deras ”deal” och pratar gott om deras produkter, trots att dom kanske inte riktigt förtjänar det. Detta i sin tur gör att företaget får oförtjänt gott betyg och är direkt missvisande för konsumenter.

Att köpa en kniv man tror är bra baserat på köpta tester kan orsaka att man utsätter sig själv och sin omgivning för risker, om kniven visar sig vara undermålig i kvalité och egentligen inte presterar som utlovat. Tänk på det.

Om du är en tillverkare och har en kniv, ett multiverktyg eller annat som du är stolt över och tycker är en ypperlig produkt, tveka inte att skicka den till mig för testning. Det är bara att kontakta mig i förväg så löser vi det. Men försök inte få mig att skriva och säga saker som jag inte menar, för det leder ingenstans.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.