Apple,  Apple HomeKit,  Apple Homepod Mini,  Teknik,  Varumärken

Minirecension: HomePod Mini

Ett steg i min strävan att automatisera hemmet med Apple HomeKit var att skaffa några HomePod Mini, för att expandera nätet och underlätta för alla enheter att prata med varandra. Men att ha HomePods hemma har inte haft den stora påverkan som man tidigare upptäckte med Google Nest, på den tiden jag hade mycket Android och Google prylar.

Om detta är något negativt vet jag i ärlighetens namn inte. HomePod Mini varken syns eller märks, dom bara ”är”, när man behöver dom. Ljudet är bra och tillräckligt för att man ska ha musik runt omkring hemmet. Som jag skrivit i tidigare inlägg så rör det sig inte om något man har party med, men som bakgrundsmusik fungerar dom utsökt.

Det faktum att HomePod Mini inte stödjer Svenska (ännu?) har gjort att mina pojkar inte direkt vill eller kan fråga Siri om hjälp med matteproblem och liknande. I ärlighetens namn så föredrar jag nog att dom inte frågar Siri om sånt. Man vet ju hur pålitlig svaren kan vara. 😆Skämt åsido så har bägge tillgång till Svenska Siri via sina telefoner, så det är inte något stort bekymmer på den fronten.

HomePod Mini går även att använda via touch, då den har en platt cirkel högst upp som kan visa olika färger. Här går det alltid att höja och sänka ljudet, samt peta för att få Siris uppmärksamhet. Genom att använda frasen ”Hey Siri” så behöver man ju inte röra vid HomePod Mini för att aktivera den. I övrigt är det väldigt begränsat med kontroller på HomePod Mini. Den är tänkt att användas i Apples ECOsystem, vilket gör att man enkelt styr den med sin iPhone, iPad eller övriga Apple produkter. Integreringen i hemmet är ganska så komplett och funktionerna är enkla att navigera, precis som det ska vara med Apple produkter.

En funktion som jag tycker är väldigt intressant är att om man lyssnar på musik i sin iPhone och man kommer hem från jobbet så går det att bara peta till en HomePod Mini med sin telefon så flyttas ljudet över dit istället. Jo, det fungerar faktiskt så enkelt och smidigt. Själva tanken låter kanske lite udda, men den fysiska handlingen i denna funktion är väldigt logisk och enkel att komma ihåg. Bara peta med telefonen på högtalaren så är det klart. Enklare än så kan det nog inte bli.

Mikrofonerna på HomePod Mini är minst lika otroliga som på Google Nest. En viskning i ett annat rum räcker för att ställa en fråga, vilket är både imponerande och samtidigt lika skrämmande som på Nest. Det faktum att Siri inte förstår Svenska kommer dock till användning här. Man behöver knappast vara orolig att ”hon” lyssnar av samtal och annat, eftersom det inte direkt blir användbar information. 😉

En annan detalj som jag märkt av är att Siri på Engelska är betydligt mer ”verbal” än på Svenska. Hon låter mer naturlig och inte längre som en robot att tala med, vilket är intressant. Om man säger ”Hey Siri” så kan hon svara ”Huh?” eller ”Yeah?” istället för att ge en ljudsignal, vilket ger ett mer ”organiskt” intryck. Verbalt är det ljusår mellan Svenska och Engelska Siri, vilket är en aspekt jag hoppas förbättras inom kort.

Det många funderar över är nog varför man väljer att ha HomePod Mini om den inte förstår Svenska, eller har otroligt ljudtryck? Anledningen kan nog vara annorlunda beroende på vem man frågar, men för mig så var det för att alla HomePod Mini även fungerar som Thread accesspunkter i hemmet. Om man har mycket automation i HomeKit så blir kommunikationen bättre och mer täckande med Thread tekniken. Så länge tillbehören stödjer protokollet också.

Priset på runt 1000 kr är, i min ringa mening, överkomligt. Detta gör att det är enkelt att uppgradera med fler om man har behov efter ett tag. Om Apple någonsin bestämmer sig för att lansera HomeKit officiellt i Sverige så kommer troligen dom färgade versionerna också ut på marknaden, men i dagsläget så får man nöja sig med svart eller vit.

Slutligen, skulle jag rekommendera någon att köpa HomePod Mini? Frågan är om man har behov av Thread-funktionaliteten, eller om man bara är ute efter en högtalare. Om man bara är ute efter en högtalare så finns Sonos för samma summa, men då pratar vi samtidigt lite sämre ljudkvalité för samma pris. Om man är djupt investerad i Apples ECOsystem så kan det vara vettigt att satsa på HomePod Mini, om inte annat än för att framtidssäkra HomeKit.

Den enkla funktionaliteten hos denna högtalare gör att även barnen med enkelhet kan strömma musik och annat i hemmet. Dom behöver inte lära sig några nya programvaror eller justera några inställningar, bara dutta till en högtalare med mobilen så är det klart. Genom att använda automation så kan man få HomePod Mini att spela musik när man kommer hem och pausa uppspelningen när man lämnar hemmet, vilket är smidigt om man är tankspridd eller helt enkelt vill ha lite ambient musik under lunchen. Möjligheterna att integrera allt från HomeKit gör att HomePod Mini automatiskt får ett mervärde som inte hittas i någon annan högtalare.

Som vanligt är det bara att fråga om det är något du undrar över gällande denna högtalare. Jag vet att jag troligen missat hälften av vad som var tänkt, men så är det ibland.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *