Läsarfråga: Hur bra är 14C28N stål i knivar?

Vänligen notera! Detta inlägg är äldre än ett år, vilket gör att den kanske inte längre innehåller relevant information. Tänk på att information rörande telefoner, appar och annat tekniskt mest troligt inte stämmer längre. Om inlägget däremot är en recension på en kniv så är innehållet med största sannolikhet ännu relevant flera år efter att det skrevs. Du kan säkert avgöra själv om innehållet är relevant, men nu är du i alla fall varnad. =)

Niklas frågar: Jag satt och läste det du skrivit om Ruike P801 kniven och att den hade 14C28N stål. Hur bra är det egentligen? Jag har letat på nätet men det finns bara en massa teknisk information. Vad jämför du det här stålet med och hur är din erfarenhet av det?

Svar: Jag har ganska stor erfarenhet av 14c28n, som för övrigt återfinns i dyrare Moraknivar som Garberg. Stålet är Svenskt och kommer från Sandvik. Det är rosttrögt och lätt att slipa. Det håller skärpan ganska bra också.

För att ge ungefärliga jämförelser så verkar 14c28n hålla eggen lika bra som ett Japanskt VG10 stål, eller som D2. Det är dock betydligt lättare att slipa än D2.

En kniv med 14c28n går att använda för att skära allt med och man behöver inte vara speciellt orolig att få missfärgningar på bladet. Hur bra stålet håller på olika knivar beror alltid på hur det är härdat. När det är korrekt härdat så är det ett väldigt bra stål, speciellt anpassat för knivblad.

Hoppas att detta var ett bra svar på din fråga. Om inte så är det bara att kontakta mig igen.

Ha en trevlig dag.