Victorinox Cybertool 41

Vänligen notera! Detta inlägg är äldre än ett år, vilket gör att den kanske inte längre innehåller relevant information. Tänk på att information rörande telefoner, appar och annat tekniskt mest troligt inte stämmer längre. Om inlägget däremot är en recension på en kniv så är innehållet med största sannolikhet ännu relevant flera år efter att det skrevs. Du kan säkert avgöra själv om innehållet är relevant, men nu är du i alla fall varnad. =)

Det finns troligen inte många i världen som inte hört talas om Victorinox och deras legendariska ”Swiss Army Tool”. Cybertool 41 är en väldigt kapabel EDC för tekniskt intresserade, då den är inriktad på PC service och fin-elektroni, lika väl anpassad för det stressiga kontoret som en lättare hajk i vår natur.

Låt oss börja vårt test…

1. Ergonomi
Victorinox Cybertool 41 är ett trevligt verktyg utan några vassa kanter eller slarvigt rundade hörn. I grund och botten kan man säga att väldigt få multiverktyg är så vackra som Victorinox, eftersom det ofta rör sig om blankpolerat rostfritt stål och smakfullt färgsatta sidor.

Trots att CT41 har väldigt bra ergonomi på själva ”kroppen” så är det svårt att nypa hårt med tången eller klippa tjockare papper med saxen, då verktygen oftast är smala och lätt pressas in i fingrarna. Att komma åt verktygen är oftast svårt då jag föredrar att ha korta naglar och många gånger har jag behövt använda mig av en gren eller liknande för att kunna bända fram mindre verktyg.

Detta drar givetvis av några poäng, men det som verkligen påverkar ergonomin och även säkerheten är faktumet att inget verktyg går att låsa. Om du måste sticka kniven genom ett material som är tjockare så är det en överhängande risk att den fälls ihop över dina fingrar, vilket inte är en situation man vill råka ut för vare sig i skogen eller på kontoret.

5 av 10 poäng

2. Material
Victorinox är en av dom där tillverkarna som inte direkt skryter med vad deras verktyg är tillverkade av. Det närmaste jag hört beskrivas är ”Victorinox stål”, vilket inte direkt är ett dåligt stål. Rostfritt och lite mjukare än på många knivar, men samtidigt är det lätt att slipa och fungerar bra till dom flesta uppgifter. Verktygen håller bra och även efter flera år är det svårt att se några tecken på slitage, så det är med beröm godkänt ändå.

7 av 10 poäng

3. Utbud och användningsområden
När det gäller Victorinox multiverktyg så finns det massor av olika funktioner. Exempelvis bit-hållare, korkskruv, såg, fil, kapsyl och burköppnare, sax, penna, nål, tandpetare, knivar, krok, syl, tång. Dessutom återfinns en bit-hållare med 3 st dubbelsidiga bits integrerat i multiverktyget, vilket ger totalt 8 st olika bits tillgängliga.

CT41.jpg

Kort och gott kan man säga att det inte finns något multiverktyg på marknaden som har fler funktioner per kvadratcentimeter än Victorinox, då i princip varje millimeter yta på verktyget har minst en funktion.

10 av 10 poäng

4. Eftermarknad och service
När det gäller eftermarknad för Victorinox så är utbudet begränsat till externa tillbehör som säkerhetskedjor, brynen och bältesväskor. I övrigt går det inte att utföra någon slags service eller konfiguration av verktyget. Många gånger så räcker det med en ny väska för att allt ska kännas bra igen, men det är lite trist om man råkar bryta av kniven eller liknande.

3 av 10 poäng

5. Ekonomi och prisvärdhet
Att köpa en Cybertool 41:a kostar mellan 1000-1400 kr beroende på var du hittar den. Väldigt sällan går det att göra några stora klipp, då handlare vet att dom blir den såld ändå. Jag anser dock att CT41 är prisvärd, med tanke på vilken kvalité du får och eftersom den är väldigt pålitlig.

7 av 10 poäng

Slutord och betyg
Det som kännetecknar en Victorinox är att den är väldigt välbyggd och genomtänkt. Den är inte anpassad för hårt arbete, mer sysslor på kontoret och liknande. Jag skulle inte försöka mig på några tyngre uppgifter, då det troligen skulle sluta dåligt.

Samtidigt kan Cybertool 41 göra så pass mycket att det på ett visst sätt kompenserar för att den inte kan med dom tuffaste uppgifterna. Det som gör att jag inte bär detta verktyg dagligen är faktumet att inget verktyg går att låsa. Jag har mer än en gång råkat ut för att både klämma och skära mig i fingrarna då jag varit oförsiktig.

Detta är i och för sig inget fel, då allt fungerar ”per-design”, men jag föredrar verktyg där i alla fall kniven går att låsa i utfällt läge.

Totalt: 6,4 av 10 poäng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *