Mandriva Linux 2011 – Uppdaterad

Vänligen notera! Detta inlägg är äldre än ett år, vilket gör att den kanske inte längre innehåller relevant information. Tänk på att information rörande telefoner, appar och annat tekniskt mest troligt inte stämmer längre. Om inlägget däremot är en recension på en kniv så är innehållet med största sannolikhet ännu relevant flera år efter att det skrevs. Du kan säkert avgöra själv om innehållet är relevant, men nu är du i alla fall varnad. =)

Efter mitt nyliga försök att köra Mandriva på min test notebook så kan jag bara säga att den kräver lite av systemet. Detta resulterade i flertalet överhettningar (HP  dator). Imorgon ska jag öppna datorn och fastställa om det kan bero på Mandriva eller hårdvarufel.

Jag återkommer senare…

Upd: Jag har nu lyckats få datorn att köra Mandriva utan överhettningar. Det är ett, snyggt, operativsystem. Men det erbjuder för komplicerade lösningar på enkla problem, vilket gör att till och med systemuppdateringar blir ett mardrömslikt scenario.

Redan efter första uppdateringen (grundläggande efter installationen) så börjar den fråga vilken kernel man vill uppdatera via. Den ger ungefär 20 olika alternativ med kryptiska namn och siffror. Det finns en knapp som säger ”mer information”, men när man trycker på den så får man bara en textruta som säger att det inte finns någon mer information.

Jag har provat i ungefär 2 timmar att uppdatera systemet, men det är omöjligt. Efter 20 minuters ”tänkande” så får man en massa kryptiska alternativ och frågor som kanske inte ens rör detta operativsystem överhuvudtaget. Det verkar som Mandrake samkör uppdateringsmotorn med server, 32 Bit och 64 Bit versionerna. Helt vansinnigt alltså.

Jag skriver just nu på Mandrake, men strax så ska jag rensa datorn och installera Ubuntu igen. Denna gång ska jag försöka köra Ubuntu med K. Kubuntu. Jag återkommer när jag fått prova den versionen lite.

Ha en trevlig kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *