Stålet

Att man kan köpa en kniv för allt mellan några kronor och priset för en fin bil är troligen allmänt känt. Men varför kostar knivarna så olika? Det mesta hänger på ”hantverket” bakom kniven, som utformning av handtag eller slida. Men specifikt hänger det oftast på vilket stål som kniven är tillverkad av.

Nedan hittar du en rankningslista på olika stål och vad man kan förvänta sig av dessa, bara som en liten guide för er som precis har börjat utforska kniv-världen. Notera att den bara avser hur väl stålet håller skärpan, inte övriga faktorer som hur lätt den är att slipa eller hur vridstyvt stålet är.

Eftersom det rör sig om så många olika stål så har jag rankat från 1-100, där 100 är det bästa man kan få tag på. Notera också att det kan skilja sig mellan olika tillverkare och hur dessa härdar stålet.

Stål Poäng
Maxamet 100
CPM 10V 69
ZDP-189 60
M390 59
CTS 40CP 51
CPM S110V 50
CTS XHP 43
ELMAX 42
LC200N 40
CPM M4 40
A2 (Scandi) 38
CPM S35VN 35
CPM 3V 35
Laminated CoS 31
CPM S30V 31
HAP40 31
NIOLOX 24
Mora Carbon (Scandi) 24
154CM 22
D2 21
CTS BD1 20
CPM S35VN 20
O1 19
Mora Stainless 12c27 (Scandi) 16
1095 Cro Van 15
N690Co 15
1095 13
VG10 13
14c28n 13
4116 12
420HC (Paul Bos Treated) 12
5160 10
AUS8 10
440c 10
420HC 8
8Cr13MoV 7
Victorinox 6
7Cr13MoV 6
Skräpstål (ohärdat) 1